Onderhoud bats

De houten bats kunnen prima tegen water. Ook bij draaien met veel waterverbruik. Maar het blijft hout. Dompel ze dus niet onder in water om ze af te wassen en laat ze zeker niet weken in water. 

Nadat het gedraaide werkstuk kan verwijderd worden schraap je de kleirestanten van de bat. Verder poetsen kan met een vochtige spons en vervolgens afdrogen om het meeste water weg te halen. 

Laat ze gewoon rustig drogen op kamertemperatuur. Zeker geen droger gebruiken en niet op de verwarming laten drogen. Het is aan te bevelen om de bats horizontaal te laten drogen en ze terug op elkaar te stapelen met daar bovenop een stevig gewicht (bvb. een pak klei).

INLEGBATS

De inlegbats worden gemaakt met een minimum aan speling om zo stabiel mogelijk te draaien. Als de bats na het draaien een beetje klemmen, steek dan een houten spateltje (ook verkrijgbaar bij Julius Handmade) of een platte schroevendraaier voorzichtig in de duimgrepen onder de inlegbat en duw deze naar boven. Deze zal dan vlot los komen. Vooral niet wringen om het hout niet te beschadigen.

Als na verloop van tijd de inlegbats moeilijker uit het moederbord te krijgen zijn, neem dan een klein blokje hout en plooi daar een stuk schuurpapier overheen (#120 of #150). Vervolgens ga je lichtjes en gelijkmatig langs alle zijden en hoeken van de inlegbats. Je mag ook de kantjes licht meenemen in het schuren. Altijd in de lengte schuren, niet dwars! Niet overdrijven met schuren en regelmatig checken of ze terug vlot in het moederbord passen. Schuur niet teveel weg want dan loop je het risico dat ze te los gaan zitten.

TIP!

Plaats het moederbord op de draaischijf met de duimgreep aan de voorzijde. Leg de inlegbats in het moederbord zodat de zijde met het logo naar onder ligt om te draaien. Zet vervolgens een markering in de rechteronderhoek op de blanco bovenzijde van de inlegbat met bvb. een alcoholmarker. Doe dit bij het eerste gebruik met al je inlegbats. Zo vind je steeds de juiste positie van de inlegbat terug als je later wilt gaan afdraaien