Onderhoud bats

Bats

De JULIUS Handmade bats moeten na een draaibeurt goed schoongemaakt worden en liefst verticaal opgeslagen worden. Laat de bats zeker niet weken in water. Gedraaide stukken moeten losgesneden worden na het draaien en nadat ze lederhard zijn zo snel mogelijk worden verwijderd van de bat. De achtergebleven kleiresten moeten voorzichtig afgeschraapt worden vooraleer de bat wordt gestockeerd. Af en toe een poetsbeurt met een spons kan nooit kwaad.

Vermijd het gebruik van scherpe metalen voorwerpen op het hout om krassen of inkervingen te vermijden. 

Als er een vezeltje loskomt en je vindt dat vervelend, neem dan een houten blokje met schuurpapier (korrel #120 of #150) en schuur lichtjes in dezelfde richting als de houtvezels. 

Inlegbats

De inlegbats worden gemaakt met een minimum aan speling om zo stabiel mogelijk te draaien. Als de bats na het draaien een beetje klemmen, steek dan een houten spateltje (ook verkrijgbaar bij Julius Handmade) of een platte schroevendraaier voorzichtig in de duimgrepen onder de inlegbat en duw deze naar boven. Deze zal dan vlot los komen. Vooral niet wringen om het hout niet te beschadigen.

Als na verloop van tijd de inlegbats moeilijker uit het moederbord te krijgen zijn, neem dan een klein blokje hout en plooi daar een stuk schuurpapier overheen (#120 of #150). Vervolgens ga je lichtjes en gelijkmatig langs alle zijden en hoeken van de inlegbats. Je mag ook de kantjes licht meenemen in het schuren. Altijd in de lengte schuren, niet dwars! Niet overdrijven met schuren en regelmatig checken of ze terug vlot in het moederbord passen. Schuur niet teveel weg want dan loop je het risico dat ze te los gaan zitten.

Dat schuren mag je ook bij de binnenzijde van het moederbord doen, maar let op: altijd in de lengterichting schuren, niet dwars op de zijkanten.

Het JULIUS Handmade logo staat steeds op de onderzijde van de bats, ook van de inlegbats. De mooiste draaizijde is dus die zonder logo.

Profielhout 

De JULIUS Handmade profielhoutjes zijn gemaakt van massief hout en na zorvuldige vormgeving afgewerkt met een minerale olie. Deze beschermt jouw lomer tegen inwerking van vuil en water. Maar de lomers vragen ook aandacht. Maak ze schoon met een vochtige doek of spons na een draaisessie. Af en toe wat extra aandacht met een minerale olie of boenwas is een garantie voor lang lomer plezier.